Ekipa iz Srbije na skopskom maratonu Samoprevazilaženja 16.3.2014

10001120_10203142500342421_1400721191_oDve nedelje nakon niškog maratona samoprevazilaženja, trčali smo i u Makedoniji, na tamošnjem 16. Sri Chinmoy maratonu i polumaratonu održanom u skopskom Gradskom parku. Dobra organizacija i lepo vreme privukli su veći broj trkača od očekivanog pa se na startu pojavilo 22 trkača na maratonu i 71 na polumaratonu.

Iz Srbije, nastupilo je sedmoro takmičara. U konkurenciji muškaraca startovala su šestorica iskusnih maratonaca – Namitaba Aleksandar Arsić, Gacik Ivica, Stojan Ilić, Saša Gacik, Srećko Mičić i Zarija Milanović. U ženskoj konkurenciji, Mirjana Milošević je nastupila kao jedina takmičarka iz Srbije i uspešno istrčala svoj prvi polumaraton.

I ako samo par dana ranije nismo planirali odlazak na ovu trku, dobra volja je učinila svoje i nas četvoro nišlija se brzo i lako organizovalo za ovo putovanje. Nezaobilazno i čuveno makedonsko gostoprimstvo ni ovog puta nije omanulo, pa smo nakon dolaska i obilaska Skoplja u subotu, veče i noć proveli kod našeg dragog kolege maratonca Kireta Naunčevskog i njegove porodice. Pridružio nam se i Srećko, pa je druženje uz dobru večeru, pivo i odlično raspoloženje, potrajalo do kasnih sati.

Jutro je osvanulo sunčano i malo toplije nego što smo navikli, ali izuzetno prijatno i bez vetra. Lako smo stigli do Gradskog parka, a mesta za parkiranje je bilo dovoljno. Prijave su tekle ustaljeno, najpre maratonci koji su svoju trku počinjali u 9, a zatim i polumaratonci koji su startovali od 10 časova. Polumaratonska trka je bila i Državno prvenstvo Makedonije u polumaratonu, pa se iz tog razloga verovatno okupio veliki broj trenutno najboljih trkača iz ove bivše jugoslovenske republike. Startnina za maraton i polumaraton bila je 300 denara (negde oko 500 dinara). Na žalost i ovde su finišerske medalje dobijali samo učesnici na maratonu.

Izuzetno mi je drago što se na trci pojavio i naš prijatelj ultramaratonac Zoran Dimov, mada ovog puta samo u ulozi navijača, zbog saobraćajne nesreće koju je doživeo prošle godine. Zoki, želim ti brzi oporavak i što skoriji povratak na stazu.

10001408_10152251217799350_2146638551_nTrka je krenula na vreme, pa smo praćeni burnim navijanjem publike, iz kruga u krug lagano savladavali maratonsku distancu od 42km. Nakon sat vremena, na trci su nam se pridružili i polumaratonci. Po ranijem dogovoru, Stole i ja smo sustigli Miru u nameri da joj olakšamo trčanje njenih prvih 21km. Menjali smo se na po 5km, ona je išla ustaljenim tempom, prilično dobro za nekog ko je pre toga u životu imao samo 4 trkačka treninga! Odlučno, hrabro, sa puno mentalne snage i prepuna emocija, uspela je ono što bi se retko koji početnik u trčanju i usudio da pomisli da je moguće – istrčala je svoj prvi polumaraton! Sjajno za nekoga ko je pre samo dve nedelje bio potpuno van tog čudnog i razuzdanog trkačkog sveta, fantastično za nas ostale koji smo bili deo toga i uživali sa njom na trci! Veliko bravo!!!

Za kraj da spomenem i rezultate: pobednik maratona je Žikica Ivanovski sa rezultatom 3:06:55, dok je kod žena prva (od dve žene koje su nastupile) bila Svetlana Stojanoska u vremenu 4:14:02.

Od naših iz Srbije Namitaba Aleksandar Arsić je bio četvrti u apsolutnoj i prvi u starosnoj kategoriji 40-49 sa vremenom 3:12:20. Zarija Milanović (3:31:04) i Srećko Mičić (4:21:27) su bili prvi i drugi i starosnoj kategoriji 50-59. Ivica Gacik istrčao je svoj šesti maraton za 4:14:08, Stojan Ilić i Saša Gacik ušli su zajedno u cilj sa 4:41:45. Samim tim što je uspela da istrči svoj prvi polumaraton, pobedila je sebe i naša Mirjana Milošević, koja je stigla kao 14. na cilj u konkurenciji žena sa vremenom 2:46:00.

Sama organizacija trke je bila dobra, uprkos iznenađenju po pitanju većeg broja učesnika od očekivanog. Okrepa je bila raznovrsna, a vode i volontera više nego dovoljno. Brojači krugova su ponegde malo zakazali, ali nigde na štetu takmičara, poneko od trkača se i “provukao” sa krugom illi dva manje. Staza je bila dobra i raznolika, možda pomalo zakrčena šetačima na samom kraju, kada je prelepo vreme zaista izmamilo veliki broj prolaznika. Sve u svemu veoma uspela manifestacija koja je sasvim opravdala očekivanja, naročito po pitanju druženja i uživanja na stazi i van nje.

Nakon pozdrava sa našim sjajnim domaćinom Kiretom i prijateljima iz Makedonije, puni emocija i utisaka, otisnuli smo se na putovanje kući, dogovarajući se usput o nekoj novoj trkačkoj destinaciji, najverovatnije novom zajedničkom nastupu već na beogradskom maratonu.

Vidimo se opet 27. aprila!!!

Ukupno 208 pregleda, 1 pregleda danas

Povezani članci:

Written by 

Zovem se Gacik Saša, rodjen sam 1971.godine u Nišu i rekreativno se bavim trčanjem od 2009. godine. Imao sam tada 86kg i vođen željom da smršam, krenuo sam sa pripremama za beogradski polumaraton 2010. Naravno, uspešno sam završio planiranu trku, a nakon dva meseca istrcao sam i svoj prvi maraton. Uspeo sam da puno ljudi navučem na trčanje i na to sam najponosniji. Sada imam 20kg manje, reprezentativac sam Srbije u ultramaratonu, državni rekorder u ultramaratonu na 24h i pobednik nekoliko internacionalnih ultramaratona. Programer sam, srećno oženjen i imam sina Aleksandra koji je takodje aktivni sportista i maratonac.

One thought on “Ekipa iz Srbije na skopskom maratonu Samoprevazilaženja 16.3.2014”

Comments are closed.