17. niški zimski maraton samoprevazilaženja

Ovogodišnju sezonu trka započeo sam maratonom u rodnom Nišu, u organizaciji Šri Činmoj Maraton Tima. Istovremeno bila je ovo i prva trka sezone u Srbiji. Ranije je trka organizovana tokom januara, ali je ove i prošle godine pomerena za početak marta.

Na žalost, vremenske prilike za malo jači trening nisu nam bile naklonjene tokom celog februara, zbog niskih temperatura od preko -20C i velikog snega. Ipak 4. mart ove godine osvanuo je sunčan i malo topliji, sa temperaturom od oko 3C bez padavina. Ravna, kružna staza dužine 1 km celom dužinom leži u predivnom gradskom parku Čair. Trkači se takmiče u maratonu i polumaratonu, a nagrade se dodeljuju u muškoj i ženskoj konkurenciji, posebno u kategoriji do 50 godina starosti i u kategoriji preko 50 godina starosti. Trajanje trke je ograničeno na 6 sati, što je duže nego na drugim maratonima, kako bi se i sporijim trkačima pružila prilika da istrče maraton. Na startu trke pojavilo se 19 muškaraca, dok u kategoriji žena nije bilo prijavljenih takmičarki.

Trku sam krenuo prilično ambiciozno, ali kako je vreme promicalo, sve više sam osećao nedostatak kvalitetnih priprema i dužih treninga (u februaru sam pretrčao samo 60km i vozio 100km na sobnoj bicikli), pa je i tempo trčanja padao. Kada su očekivano krenuli grčevi negde posle 25km, usporio sam još više. Ipak, trku sam završio čak i sa neznatno boljim vremenom od očekivanog, tako da je na kraju bilo dovoljno za 12 mesto i rezultat 4:27:54. Pobednik trke je Dragan Ćirić u vremenu 3:15:42.

Organizatoru i ove godine sve čestitke za uspešnu organizaciju, bilo je više nego dovoljno raznovrsne okrepe (voda, čajevi, sokovi, supe, kolačići, banane, limun , narandže…), navijanje i muzika su nas pratili tokom cele trke i naravno na kraju zasluženo smo stigli do medalja i diploma. Specifičnost trke je i ta da organizatori šalju rezultate i fotografije sa trke poštom na kućnu adresu učesnika. Ovo mi je bio jubilarni deseti istrčani maraton, a pored mene iz kluba “Niški maraton” učestvovao je i Gacik Ivica u polumaratonu (2:08:18).

Rezultati 17. niškog zimskog maratona samoprevazilaženja

Povezani članci:

Written by 

Zovem se Gacik Saša, rodjen sam 1971. godine u Nišu i aktivno se bavim trčanjem od 2009. godine. Reprezentativac sam Srbije u ultramaratonu na 24h. Učesnik Svetskih Prvenstava u Belfastu (2017) i Albiju (2019) i Evropskog Prvenstva u Temišvaru (2018). Pobednik više internacionalnih ultramaratona. Nekadašnji rekorder Srbije u ultramaratonu sa istrčanih 232km za 24h. Prvak Srbije u ultramaratonu na 24h (2019). Član srpskog "Kluba 100 maratona". Ratni veteran 63. padobranske brigade. Programer. Oženjen, sin Aleksandar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *