Ekipa iz Srbije na skopskom maratonu Samoprevazilaženja 16.3.2014

10001120_10203142500342421_1400721191_oDve nedelje nakon niškog maratona samoprevazilaženja, trčali smo i u Makedoniji, na tamošnjem 16. Sri Chinmoy maratonu i polumaratonu održanom u skopskom Gradskom parku. Dobra organizacija i lepo vreme privukli su veći broj trkača od očekivanog pa se na startu pojavilo 22 trkača na maratonu i 71 na polumaratonu.

Iz Srbije, nastupilo je sedmoro takmičara. U konkurenciji muškaraca startovala su šestorica iskusnih maratonaca – Namitaba Aleksandar Arsić, Gacik Ivica, Stojan Ilić, Saša Gacik, Srećko Mičić i Zarija Milanović. U ženskoj konkurenciji, Mirjana Milošević je nastupila kao jedina takmičarka iz Srbije i uspešno istrčala svoj prvi polumaraton.

I ako samo par dana ranije nismo planirali odlazak na ovu trku, dobra volja je učinila svoje i nas četvoro nišlija se brzo i lako organizovalo za ovo putovanje. Nezaobilazno i čuveno makedonsko gostoprimstvo ni ovog puta nije omanulo, pa smo nakon dolaska i obilaska Skoplja u subotu, veče i noć proveli kod našeg dragog kolege maratonca Kireta Naunčevskog i njegove porodice. Pridružio nam se i Srećko, pa je druženje uz dobru večeru, pivo i odlično raspoloženje, potrajalo do kasnih sati.

Jutro je osvanulo sunčano i malo toplije nego što smo navikli, ali izuzetno prijatno i bez vetra. Lako smo stigli do Gradskog parka, a mesta za parkiranje je bilo dovoljno. Prijave su tekle ustaljeno, najpre maratonci koji su svoju trku počinjali u 9, a zatim i polumaratonci koji su startovali od 10 časova. Polumaratonska trka je bila i Državno prvenstvo Makedonije u polumaratonu, pa se iz tog razloga verovatno okupio veliki broj trenutno najboljih trkača iz ove bivše jugoslovenske republike. Startnina za maraton i polumaraton bila je 300 denara (negde oko 500 dinara). Na žalost i ovde su finišerske medalje dobijali samo učesnici na maratonu.

Izuzetno mi je drago što se na trci pojavio i naš prijatelj ultramaratonac Zoran Dimov, mada ovog puta samo u ulozi navijača, zbog saobraćajne nesreće koju je doživeo prošle godine. Zoki, želim ti brzi oporavak i što skoriji povratak na stazu.

10001408_10152251217799350_2146638551_nTrka je krenula na vreme, pa smo praćeni burnim navijanjem publike, iz kruga u krug lagano savladavali maratonsku distancu od 42km. Nakon sat vremena, na trci su nam se pridružili i polumaratonci. Po ranijem dogovoru, Stole i ja smo sustigli Miru u nameri da joj olakšamo trčanje njenih prvih 21km. Menjali smo se na po 5km, ona je išla ustaljenim tempom, prilično dobro za nekog ko je pre toga u životu imao samo 4 trkačka treninga! Odlučno, hrabro, sa puno mentalne snage i prepuna emocija, uspela je ono što bi se retko koji početnik u trčanju i usudio da pomisli da je moguće – istrčala je svoj prvi polumaraton! Sjajno za nekoga ko je pre samo dve nedelje bio potpuno van tog čudnog i razuzdanog trkačkog sveta, fantastično za nas ostale koji smo bili deo toga i uživali sa njom na trci! Veliko bravo!!!

Za kraj da spomenem i rezultate: pobednik maratona je Žikica Ivanovski sa rezultatom 3:06:55, dok je kod žena prva (od dve žene koje su nastupile) bila Svetlana Stojanoska u vremenu 4:14:02.

Od naših iz Srbije Namitaba Aleksandar Arsić je bio četvrti u apsolutnoj i prvi u starosnoj kategoriji 40-49 sa vremenom 3:12:20. Zarija Milanović (3:31:04) i Srećko Mičić (4:21:27) su bili prvi i drugi i starosnoj kategoriji 50-59. Ivica Gacik istrčao je svoj šesti maraton za 4:14:08, Stojan Ilić i Saša Gacik ušli su zajedno u cilj sa 4:41:45. Samim tim što je uspela da istrči svoj prvi polumaraton, pobedila je sebe i naša Mirjana Milošević, koja je stigla kao 14. na cilj u konkurenciji žena sa vremenom 2:46:00.

Sama organizacija trke je bila dobra, uprkos iznenađenju po pitanju većeg broja učesnika od očekivanog. Okrepa je bila raznovrsna, a vode i volontera više nego dovoljno. Brojači krugova su ponegde malo zakazali, ali nigde na štetu takmičara, poneko od trkača se i “provukao” sa krugom illi dva manje. Staza je bila dobra i raznolika, možda pomalo zakrčena šetačima na samom kraju, kada je prelepo vreme zaista izmamilo veliki broj prolaznika. Sve u svemu veoma uspela manifestacija koja je sasvim opravdala očekivanja, naročito po pitanju druženja i uživanja na stazi i van nje.

Nakon pozdrava sa našim sjajnim domaćinom Kiretom i prijateljima iz Makedonije, puni emocija i utisaka, otisnuli smo se na putovanje kući, dogovarajući se usput o nekoj novoj trkačkoj destinaciji, najverovatnije novom zajedničkom nastupu već na beogradskom maratonu.

Vidimo se opet 27. aprila!!!

Povezani članci:

Written by 

Zovem se Gacik Saša, rodjen sam 1971. godine u Nišu i aktivno se bavim trčanjem od 2009. godine. Reprezentativac sam Srbije u ultramaratonu na 24h. Učesnik Svetskih Prvenstava u Belfastu (2017) i Albiju (2019) i Evropskog Prvenstva u Temišvaru (2018). Pobednik više internacionalnih ultramaratona. Nekadašnji rekorder Srbije u ultramaratonu sa istrčanih 232km za 24h. Prvak Srbije u ultramaratonu na 24h (2019). Član srpskog "Kluba 100 maratona". Ratni veteran 63. padobranske brigade. Programer. Oženjen, sin Aleksandar.

One thought on “Ekipa iz Srbije na skopskom maratonu Samoprevazilaženja 16.3.2014”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *