Veteran sa Košara iz Niša se kvalifikovao za najprestižniji ultramaraton oko Mon Blana

Za jednu od najpoznatijih i najtežih svetskih trka – planinski ultramaraton oko Mon Blana (UTMB 170km, 20.000m ukupne visinske razlike) proteklog vikenda uspešno se kvalifikovao i Nišlija Gacik Saša (45). On je uspešno prebrodio i treću stepenicu kvalifikacija istrčavši planinski ultramaraton Persenk (110km, 9800m ukupne visinske razlike).

Gacik je prethodno u junu istrčao planinski ultramaraton Vitoša (100km, 4200m visinske razlike), a u julu i najtežu trku Trijavna Ultra (141km, 11.680m visinske razlike). Sve tri trke naš sugradjanin je istrčao u Bugarskoj, koja se pokazala kao izuzetan organizator ovih i sličnih manifestacija.

„Radujem se što ću predstavljati svoj grad i Srbiju sledeće godine na prestižnom ultramaratonu oko Mon Blana i izuzetno sam zadovoljan kako sam odradio sve tri kvalifikacione trke. I ako je staza na Trijavni sa svojih preko 140km bila najduža, najteže sam prebrodio poslednji ultramaraton na planini Persenk. Naime, jak pljusak na startu oko 18.00, kao i magla tokom noći prilično su usporili trkače jer su markacije bile slabo vidljive. Blato i klizavo kamenje na izuzetno strmom terenu dodatno su pogoršali stvar. Mrak, provalije i divlje životinje uvek predstavljaju dodatnu opasnost, ali srećom, sa izlaskom sunca i uslovi su postali mnogo bolji pa je drugi deo trke bio znatno brži.“ – izjavio je Gacik.

Saša Gacik je bivši pripadnik 63. padobranske brigade i ratni veteran sa Košara. I ovog puta je sa velikim ponosom istakao svoju odanost toj proslavljenoj jedinici koja ga je i naučila izdržljivosti, upornosti i istrajnosti.

„U ratu sam na žalost neke velike životne lekcije morao da naučim na teži način, rame uz rame sa svojim saborcima padobrancima. Ipak, sve prepreke koje smo savladali u životu dale su nam novu snagu i samopouzdanje za neke buduće izazove. Mnoge stvari koje su nam se u početku učinile nemogućim uspevali smo na kraju istrajnošću i mentalnom snagom da prevazidjemo. Ja sam trčanjem počeo da se bavim pre sedam godina, a sledeće godine idem na Mon Blan. Ništa nije nemoguće, sve dok nepokolebljivo verujete u sebe!“ – ističe Saša Gacik.

 

Izvor: Gradjanin.rs 

Veteran sa Košara iz Niša se kvalifikovao za najprestižniji ultramaraton oko Mon Blana

Povezani članci:

Written by 

Zovem se Gacik Saša, rodjen sam 1971. godine u Nišu i aktivno se bavim trčanjem od 2009. godine. Reprezentativac sam Srbije u ultramaratonu na 24h. Učesnik Svetskih Prvenstava u Belfastu (2017) i Albiju (2019) i Evropskog Prvenstva u Temišvaru (2018). Pobednik više internacionalnih ultramaratona. Nekadašnji rekorder Srbije u ultramaratonu sa istrčanih 232km za 24h. Prvak Srbije u ultramaratonu na 24h (2019). Član srpskog "Kluba 100 maratona". Ratni veteran 63. padobranske brigade. Programer. Oženjen, sin Aleksandar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *