6. pančevački maraton – 04.08.2018

Prethodnog vrelog vikenda, imao sam zadovoljstvo da po šesti put nastupim na jednoj od mojih omiljenih trka. Pančevački maraton je i ovog puta održan u večernjem terminu, u prelepoj Narodnoj bašti gde se okupilo 100 trkača – 40 maratonaca i 60 polumaratonaca. Kružnu tartansku stazu dužine 1142 metara, maratonci su „izvrteli“ 37 puta, dok je polumaratoncima trebalo „samo“ 19 krugova do cilja i medalje. Što se mene tiče, plan je bio da istrčim dobru trku i popnem se na jedno od postolja.

Vremenski uslovi za trčanje su bili prilično teški bez obzira na kasni start od 20h, jer je temperatura vazduha bila 29C, a vlažnost ogromna. Primetno veći broj volontera i navijača u odnosu na ranije godine, u velikoj meri je trku činio lakšom, pa je pažnju trebalo obratiti samo na trčanje i pravovremeno uzimanje okrepe. Na nesreću, po ovakvom vremenu i podlozi, za to je bilo potrebno puno iskustva, jer su mnogi uzimali previše tečnosti i nakon toga imali dosta problema sa stomakom, dok su drugi vodu počeli da uzimaju prekasno, pa su imali velikih problema nakon trke. Okrepa je bila bogata i raznovrsna, ali je voda služena u čašama, što po vrućini zna da oduzme dosta vremena trkačima. Zbog toga sam od samog starta nosio vodu u flašici od 0.5 lit. Odabrao sam tempo od 5:00 min/km koji mi je u tom trenutku prijao i koji sam mogao da iznesem bez problema do cilja. Sve više od toga, po ovoj vrućini bi me samo bespotrebno iscrpelo, što nisam želeo na tri nedelje pred ogromne napore koji me očekuju na ultramaratonu oko Mon Blana.

Trka je krenula dobro, a veliki broj takmičara je požurio ispred mene, pa nisam imao predstavu o poziciji na kojoj se nalazim. Kako je vreme odmicalo, tako su i trkači zbog vrućine i iscrpljenosti posustajali, a ispred mene sa značajnom prednošću ostao je samo sjajni srpski maratonac Novica Stojanović (lični rekord 2h54). Na kraju, Novica je i pobedio u vremenu 3h12, ja sam maraton završio na drugom mestu sa 3h34, a trećeplasirani je bio Zoran Aksentijević sa rezultatom 3h47.

Kod žena, pobedila je klupska koleginica Valentina Nejković sa rezultatom 4h04 (šesta u ukupnom plasmanu), druga je Ljiljana Latinović sa 4h18, a trećeplasirana Dragica Mitić sa 4h32. Još jedan predstavnik niške atletike, Aca Jovan Krstić, završio je na sjajnom petom mestu sa rezultatom 3h56, pa je AK Radnički Niš na kraju imao tri takmičara medju prvih šest trkača. Lep gest i kuriozitet je da su organizatori iz kluba „Maratonci Pančevo“ dodelili i pehar za poslednje mesto.

Organizatorima sve pohvale za sjajnu manifestaciju i druženje, a svima koji su propustili ovogodišnji pančevački maraton preporučujem da dogodine dodju i iz prve ruke osete predivnu atmosferu Narodne bašte –  u Pančevu, pravom „Gradu sa dušom“.

Da trka nije završena sve dok bezbedno ne stignemo kući, uverili smo se pri povratku za Niš. Negde oko tri ujutru, dok smo prelazili most na Dunavu ispred Smedereva, naleteli smo na pospanog vozača cisterne koji je iz suprotne trake lagano prešao u našu. Da je skrenuo još samo malo, završili bi smo na dnu Dunava ili pod njegovom cisternom…

Ovo je bio moj 99. maraton i ultra. Slučajnost je da će, jubilarni stoti, biti baš na najvećoj od svih trka koje sam ikada trčao. Nekako je prebrzo došlo – neočekivano, mnogo lakše nego što sam ikada i zamišljao. Zbog toga i pišem, jer mnogo je trka i ljudi – godine lagano prolaze, a dogadjaji i mesta izblede i zaborave se. Na sreću, osećaj druženja i pozitivne atmosfere ostaće zauvek u našim trkačkim srcima.

Rezultate 6. pančevačkog maratona i polumaratona možete pogledati ovde!

Na kraju, evo i jednog od vrhunskih hitova DJ Željka Zeljkovića 😀

 

Povezani članci:

Written by 

Zovem se Gacik Saša, rodjen sam 1971. godine u Nišu i aktivno se bavim trčanjem od 2009. godine. Reprezentativac sam Srbije u ultramaratonu na 24h. Učesnik Svetskih Prvenstava u Belfastu (2017) i Albiju (2019) i Evropskog Prvenstva u Temišvaru (2018). Pobednik više internacionalnih ultramaratona. Nekadašnji rekorder Srbije u ultramaratonu sa istrčanih 232km za 24h. Prvak Srbije u ultramaratonu na 24h (2019). Član srpskog "Kluba 100 maratona". Ratni veteran 63. padobranske brigade. Programer. Oženjen, sin Aleksandar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *